Què és la gimnàstica artística?

La gimnàstica artística és l'expressió pràctica dels possibles moviments, equilibris i posicions realitzables per a l'èsser humà, tot sent executat de forma amplia, estètica, segura, impressionant i elegant. És així mateix, creativitat artística sense limitació, traduïnt-se en l'expressió de la transformació del moviment humà natural en moviment elaborat, cultivat i executat amb gran netedat i majestuositat.

Paral·leles asimètriques

Les paral·leles asimètriques és un aparell exclusiu per a dones gimnastes. Les gimnàstes realitzen balancejos, transicions, mortals, piruetes i sueltes; tot això en dues barres de fusta de diferents alçades. Les gimnastes normalment acaben l’exercici deixant-se anar de la barra superior amb un salt mortal de difícil execució i arribant amb ambdós peus junts.

Salt

En aquest aparell el gimnasta fa un esprint d’uns 25 metres en una recta que finalitza en un petit trampolí on es fa la batuda i es salta recolzant les mans sobre el poltre o cavall i fent una tombarella a l’aire el més alta possible i intentant fer una figura aèria quant més complicada millor, per acabar caient dempeus a terra. La dificultat de la tombarella, així com l’alçada assolida i la forma de caure a terra influeixen a l’hora d’obtenir la puntuació més alta possible.

Barra d’equilibri

La gimnasta realitza una coreografia d’entre 60 i 80 segons de durada damunt d’una barra d’equilibri de només 10 centímetres d’amplada. L’exercici s’inicia des del terra, d’on es salta fins a la barra per a realitzar l’actuació i finalitza amb un nou salt de retorn al terra. La rutina és una barreja de habilitats acrobàtiques, elements de dansa, salts i postures que esdevenen de gran dificultat.

Terra

Es pot dir que la disciplina del terra és la base dels demés aparells de la gimnàstica, ja que és on les acrobàcies prènen rellevància i on es posa de manifest totes les qualitats bàsiques i específiques de la gimnastica artística.